School voor Scheepsmodelbouw – Baasrode

SCheepsmodelbouwschool (12)De werf die de kleinste schepen van het land bouwt, maakt grootse modellen

De vzw School voor Scheepsmodelbouw rond scheepsmodelbouwer – expert Maurice Kaak verenigt modelbouwers en sympathisanten in Baasrode. Kaak is een levende nautische encyclopedie en een ongeëvenaard vakman.
De vzw werd opgericht in maart 2014. De groep modelbouwers zelf zijn al lang samen aan de slag en hebben door de jaren heen al een uitgebreide collectie tot stand gebracht. Hun lokaal (of is het een werf?) is trapje op in een authentiek gebouw aan de Scheldeboord.

Schepen van hier

Deze School voor Scheepsmodelbouw heeft aanzienlijke expertise in huis en richt zich vooral op het bouwen van authentieke scheepsmodellen uit onze streken. De basis is steevast een van de oude scheepsplannen van originele schepen.  Alle leden en medewerkers vinden dat het behoud en het doorgeven van het historische, nautische erfgoed een ware missie is.

Iedere zaterdag werken de bouwers aan waarheidsgetrouwe modellen van schepen die voorheen gebouwd werden op de werven van het Scheldegebied. Zoals de Antwerpse Knots, de Otter, de Brabander vlet, de Willebroekse Boot (ofte de Steenschuit), de Schelde loodskotter maar ook de Baquet van Charleroi. Buiten het bouwen van scheepsmodellen gaat er heel wat aandacht naar het zelf maken van talloze details die de documentaire waarde van de maquette opvijzelen: gereedschap, tuigage, kacheltjes, kooien, lopend en staand want…

Bouwers onder elkaar

De sfeer is gemoedelijk. Wie interesse heeft om zelf aan de slag te gaan kan altijd rekenen op de informatie, raad maar ook daad van de mentor van deze werkgroep: Maurice Kaak. Die kan plannen van een van de Scheldeschepen bezorgen. De nieuwe kandidaat wordt geacht zelf een houten ‘plug’ te maken waarop straks de gangen van het nieuwe houten model wordt gelegd. Alle modellen worden uit massief hout gebouwd, niet zelden is dat droge en dus uitstekende eik.
Zowel Maurice als de andere werkers staan elkaar bij, de leden van de groep mogen het uitgebreide arsenaal aan aangepast gereedschap en ander materiaal gebruiken. Thuis of in eigen atelier naklussen of voorbereiden kan natuurlijk ook. Er is ook tijd voor de nodige voor- en nabesprekingen in het aparte lokaaltje langszij de ateliers.

Model-JONK-ShangaiRestauratie en advies

Naast het bouwen van modellen legt de School zich eveneens toe op de restauratie van bestaande modellen. Zo heeft Maurice Kaak onlangs in opdracht van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaart Museum een model van de Chinese jonk onder handen genomen. De modelbouwers hebben het opzoekingswerk verricht. Dit gerestaureerde model is nu voor twee jaar te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum van Shanghai. Er zijn duizenden modellen in omloop, nogal wat worden geërfd. De School kan ook zeer degelijk advies geven over de watererfgoedwaarde, de authenticiteit en de typologie van ieder model.

De School voor Scheepsmodelbouw is ook deelnemer aan Water-rAnt, Oostende voor Anker en andere events.

Inkijk

Op de bijgaande foto’s zie je de de Scheepsmodelbouwers in actie. Koen werkt aan een Antwerpse Knots. Wilfried heeft een Willebroekse boot op de spanten staan. Pol werkt de puttingen (hechtpunten voor de verstaging van de masten) van een Antwerpse Loodskotter af. Jacques geeft vorm aan een Otter. Eric werkt aan een kleinere versie hiervan. En Guy heeft net een overnaads sloepje klaar dat zeker als bijboot gaat dienen bij een van de grotere modellen.

Maurice Kaak is de man met de typische trui. Zijn handen poseren met de beitel aan het roer, met de schuifmaat die de breedte van de Knots meet en bij het schaven aan de romp.

Heb je een warm hart voor deze School voor Scheepsmodelbouw?

Logo-SMBSJe kunt deze uitzonderlijk centrum voor actief watererfgoed steunen. Als sympathiserend lid betaal je slechts 15€ voor een jaar.Word nu lid door een mail te sturen aan dit e-mail adres

Stort ook al je lidgeld op de bankrekening BE90 7370 4184 4732 bij KBC (BIC: KREDBEBB).
Vanaf voorjaar 2015 start de School met een reeks postkaarten, te beginnen met de afbeelding van de Willebroekse boot.

Bezoek

De Baasroodse School voor Modelbouw is open voor het publiek iedere zaterdag van 9 tot 18 uur (behalve op feestdagen).

Scheepswerven Baasrode, Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode (ingang via de poort op het parkingterrein)