Beste Buren: proef Zeeland op Water-rAnt

Klipper AvontuurDe Antwerpse haven grenst in het noorden aan de provincie Zeeland. Wie bij Zandvliet de grens passeert wordt getroffen door de abrupte overgang van een wereldhaven met al zijn bedrijvigheid en landelijke rust van de Zeeuwse buur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Water-rAnt en de provincie Zeeland dit jaar de handen ineen slaan om de aandacht te vestigen op enerzijds het watererfgoed van de hele Scheldedelta en anderzijds de Zeeuwse toeristische trekpleisters en zijn culinaire rijkdom.

 

Rijkdom uit het water

Water is uiteraard het verbindende element in deze samenwerking, want wie Zeeland noemt denkt vooral aan de Deltawerken, de fraaie stranden, de watersport mogelijkheden maar ook aan al het goede dat de zee voortbrengt: de Oosterschelde kreeft, mosselen, oesters, kokkels en mesheften.

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de diversiteit van Zeeland presenteert deze provincie zich op 25, 26 en 27 september 2015 in het speciaal opgebouwde Zeelanddorp aan het Bonapartedok.

Hoogaars Water-rAnt

Scheepvaartgeheugen

Water-rAnt brengt hier, in het hart van Het Eilandje, het nautisch erfgoed van de Schelde en dus ook de Delta samen.
In de onmiddellijke omgeving van het MAS-museum kunt u een hele reeks schepen zien die de Schelde haar uitstraling gaven. Er zijn natuurlijk ook de fraaie houten zeilschepen zoals de Hengsten en de Hoogaarzen bij die vroeger de vis en mosselen vanuit Zeeland naar de Scheldestad vervoerden. Men kan meevaren of aan boord gaan en luisteren naar de talloze verhalen – waaruit zal blijken dat het scheepsvolk van de Schelde in Noord en Zuid verrassend veel gemeen heeft.

Daarnaast zijn er nog topschepen zoals de houten zeilschepen van stichting Behoud Hoogaars, de tweemastklipper Avontuur en de beurtvaarder Frans Naerebout die het Zeeuwse watererfgoedplaatje vervolledigen, naast een hele vloot van aken, tjalken en andere traditionele schepen.

Mosselen

Zeelanddorp op Water-rAnt

In het Zeelanddorp kunt u genieten van een heerlijk visje of een dampende pot Zeeuwse mosselen en ander lekkers.

Graag nodig ik u uit het laatste weekeinde van september de Zeeuwse bovenburen beter te leren kennen in en om de oude Antwerpse dokken. Of u nu belangstelling heeft voor varend erfgoed of Zeeuwse klederdracht, zeilen, surfen of duiken, iedereen vindt wel wat van zijn gading in het gezellige en informatieve Zeeland dorp.

 

Frans-Bijvoet

    Frans Bijvoet

     Consul-generaal van Nederland te Antwerpen