Bloomsbury Publishing Plc, afdeling Adlard Coles, de uitgeverij van de Reeds maakt een ronduit schitterende, interactieve tabletversie van dit onmisbare naslagwerk voor zeegaande jachtlui. De intuïtieve navigatie volgt het vuistdikke boek. Je vindt er alle achtergrondinformatie van vaarroutes, veiligheid en havens maar ook vlagvoering in. En je bent zeker dat iedere keer je de app opent alle gegevens hyper geactualiseerd zijn. De getijden en de weerinformatie zijn hiermee zo goed als ‘live’ te volgen op je tablet. Waauhw.
Toogesprek in onze club: Iedereen vervangt de kaartplotter door een tablet. Veul gemakkelijker jong.
De Tablet Reeds is alleen beschikbaar voor I-Pad. Alweer zijn de Androïd gebruikers gezjost. Ik dus amongst many others. Baal-baal.
Als je een papieren versie van deze nautische Bijbel koopt aan 45 pond, heb je dus dit jaarlijks te vervangen pak papier thuis, in de auto, in de club, in bed (nachtkastje) en ook aan boord. De digitale versie voor PC en laptop kost ook 45 pond. De basisversie voor I-Pad is gratis, maar als je details wil krijgen zoals in de andere twee voorgaande versies betaal je 44,99 pond (hehe) voor alle vaargebieden van de Noordzee, Ierse zee en de (Britse) Atlantic. Het voordeel is wel dat je alleen de vaargebieden kunt selecteren waar je vaart, en dat kost 29,99 pond per sector. Als je dus van de Roompot naar de Scillies zou varen door drie Reedszones, ben je dus goedkoper af met de volledige editie die ook de meerplaatsen rond Unst op de Shetland eilanden beschrijft.
Tooggesprek in onze club: Allée, ben je nog nooit op Ust geweest? Nou. 
Onze ervaring is dat je hoe dan ook een goede WiFi ontvangst moet hebben. De lange tijd dat je in een Reeds zit te bladeren, zoals bij het aanmaken van een routeplanning in de UK bijvoorbeeld en het vergelijken van de getijden en stromingen, kost je dan weer een klein fortuin aan de WIFI toegang. Vooral in de UK zijn ze daar erg duur mee, tot wel 10 pond per dag. Of je moet weer naar de kroeg of de club, wat de havenmeester van de Royal Marina aanbeveelt.
In Frankrijk is dat allemaal veel goedkoper. 1 euro voor 24 uur of, zoals in Duinkerke, inbegrepen in het liggeld. Het moment dat we aan boord van de 32 voeter Iris onze tricky overtocht van de Blackwater naar Ramsgate planden, vorig jaar, lagen we aan de boei en hadden we geen Wifi verbinding en een heel, heel zwakke GSM verbinding. Even het weerbericht nakijken was geen sinecure.
Mijn vrouw heeft er nog nachtmerries van dat we in de Black Deep en de Kings Channel van 15 knopen noordoost naar 38 knopen oost noord oosten wind zijn gegaan. De Iris liep toen wel meer dan 10 knopen, maar onze bilnaad kreeg last van claustrofobie. Afijn, we zijn er sterker van geworden.
Tooggesprek in onze club: reven is voor doetjes.
Andere mensen die we tijdens deze schitterende vakantiezeilreis ontmoetten met hun Grand Soleil hadden een Engelse SIM kaart en een goedkoop 3G abonnement gekocht. Maar dat is pas rendabel als je lang in de UK verblijft.
We gaan dus weloverwogen nog wel even de regenwouden pijn doen en een dikke papieren versie kopen. Of een Bloc Marine die een stuk lager is geprijsd en net zo nuttig is. Browsing op de Belgian Boat Show heeft weer een doel bijgekregen.
Tenzij morgen Belgacom haar 3G of 4G verbindingen naar een normaal tarief terugbrengt, maar ja, dan kunnen ze de lonen van die topmensen weer niet meer betalen.
Zouden die zeilen?